lauantai 19. maaliskuuta 2011

Lindströminpihvit

Täällä on ollut niin älyttömän kuuma päivä tänään, että alkaa usko vihdoin rakentua lämpiämiselle. Seuraavalle viikolle on luvattu sateista ja pilvistä. Asteetkin tippuvat tuonne 10-15 asteen välille, mutta sitten loppuviikosta pitäisi taas koittaa aurnkoisempi taival. Silloin tapahtuukin Forecan mukaan suuri muutos yölämpötilassa. Tällä haavaa yölämpötila keikkuu viiden ja nollan välillä, mutta tuolla viikon perässä näyttäisi yölämpötila jäävän poikkeuksellisesti 17 asteeseen. tervetuloa kesä!

Aurinkoa täällä onkin jo tullut saatua. Ei vaan malta istua sisällä ja nuhjaantua, vaan on pakko hengailla rannalla tai terassilla koko ajan. Meillä on täällä ihan mielettömän hyvä juttu toiden terassien suhteen, sillä aamulla paistaa aurinko isolle terassille, eli meren puolelle ja joskus yhden kahden aikaan se alkaa helottaa takaterassille. Aina on jompi kumpi terassi, jonne ei tuule. Kesemmällä tulee varmaan voittamaan se puoli, kummalle nimen omaan tuulee.

Eilen tehtiin ribsejä tuossa meidän sisäterassilla, joka on siis noin 6 neliön koppero, jossa ei ole kattoa. Siellä oli oikeen erityisen huonoon kuntoon päässyt grilli, jonka mies sitten putsasi. Sanoin, että vähempikin varmaan riittää, mutta kun se oli päässyt homman makuun, niin ei voinut luovuttaa. Ja tulihan siitä sitten, kuin uusi! Ribsit onnistuivat ihan hyvin, mutta ei kyllä voi verrata viimekesäisiin ribseihin mökillä.

Tuota mökkiä onkin tullut jo useampaan otteeseen täällä haikailtua. Se on lyhyen ajomatkan päässä  Helsingistä, aivan järjettömän upealla paikalla ja kaikin puolin toimiva ja tyylikäs mökki. Tai siis kun näin sen ekaa kertaa, niin ajattelin, että tuohan on huvila, eikä mikään mökki. Isot ikkunat järvelle päin, oma pikku ranta, mustikkametsää, pari isoa terassia ja viime kesänä rakennettu ihka uusi kesäpesä, eli työkaluvaja/ grillikatos/ privaatti minimökki. Ollaan koirillekin juteltu kymmeniä kertoja niiden nautiskellessa tästä auringosta, että on varmaan jo niilläkin kova kaipuu mökille haistelemaan tuulta. Kyllä on meilläkin ja se tulee olemaan kyllä yksi kohokohdista, kun kesällä saadaan sinne sitten taas pinkaista. Pakata koirat ja nyssäkät mukaan ja päästä herkuttelemaan ihanalla mökkielolla. Juuh, ja mainittakoon että mökki ei todellakaan ole meidän, vaan miehen vanhempien. Fiilinki siellä on aina mitä mahtavin ja leppoisin. Kova kaipuu siis jo sinne!

Tänään tuli myös haiku omaa rakasta mummia. Ja sehän tarkoitti sitä, että oli ryhdyttävä tekemään kuuluisia lindströminpihvejä. Ja voi moro, kun niistä tuli herkullisia! Täällä ei ollut kaupassa kokonaisia säilöttyjä punajuuria, niin piti ostaa valmista raastetta. Niinpä pihveistä ei tullut niin herkullisen punertavia, vaan jäivät aika perusruskeaksi. Maku oli kyllä silti paikoillaan. En nyt ole varma, onko tämä joku salainen perheresepti taas, mutta mikäli on, niin mummi puhelua sitten tänne päin, niin poistan sen täältä! Ja tietysti, mikäli olen kirjannut tämän "puhelinreseptin" joskus väärin ja asianomainen havaitsee vakavia puutteita niin myöskin silloin: luuri käteen! :)

Sipuli on tärkeä

Tässäpä ohjetta:

Mummin Lindströminpihvit

400 g jauhelihaa 
3-4 punajuurta mausteliemessä 
2 sipulia
n. 1 tl kaprismarjoja
2 kananmunaa
mustapippuria
1 tl suolaa
vaaleaa leipää
Raasta punajuuret ja yksi sipuli. Pilko kaprismarjat pieneksi. Sekoita keskenään kaikki muut paitsi jauheliha. Anna maustua 30 min. 
Lisää sekaan jauheliha ja pieneksi murustettu vaalea leivänpala ja anna olla vielä puoli tuntia.
Paista pihvit pannulla voissa (tärkeää) ja kerää valmiit pihvit esim syvälle lautaselle. Kun kaikki pihvit paistettu, lorauta vähän vettä tyhjälle pannulle ja anna kiehua hetki. Kaada neste pihvien päälle. (tärkeää)
Lopuksi paista toinen renkaiksi leikattu sipuli miedolla lämmöllä voissa ja ripottele päälle hiukan suolaa ja sokeria. 
Tulee noin 12 pihviä. Siis 12 loistavaa pihviä!


Muusin ohje lienee kaikille tuttu, mutta mies tekee niin silkkistä muusia, että rustaan nyt senkin ohjeen tänne.


Miehen perunamuusi


keitä puolitetut perunat kypsiksi suolatussa vedessä
muussaa voin maidon ja suolan kanssa (oikein sileätä tulee sauvasekoittimella, mutta tarvii varoa, ettei muusi liisteröidy, eli pitää olla nopea)

Valmis!

Ei kommentteja: