maanantai 14. helmikuuta 2011

Hummerin valmistus

Herkkupalat

Hummeri lähti matkaan mukaan kauppahallista ja päätyi meidän lautasille. Ostettiin siis tuore, eli elävä hummeri ja kuskattiin se kassissa kotiin. Täällä sitten avattiin se paketista ja laitettiin lavuaariin veteen. Annettiin sille kylpy, koska näin meitä jossakin neuvottiin siksi, että makea vesi tainnuttaa hummerin. Siispä vesi lorisemaan hummerin selälle ja lientä valmistamaan.

Hummeri Spassa

Kattilaan vettä ja sinne seuraavat ainesosat:

2/3 pulloa valkoviiniä
sipuli, porkkana ja sellerin varsi ohuina viipaleina
persilja
laakerinlehti
valkopippuri
suola
rakuuna
valkosipulia

Näitä keitellään kiehuvassa vedessä noin vartti. Kattilassa on hyvä olla tiivis kansi, jotta hummeri keittyy mahdollisimman kuumassa lämpötilassa. Hummeri laitetaan kiehuvaan veteen nopeasti ja tasaisesti niin, että se peittyy kokonaan veteen. Keitä 12 minuuttia hummerin koosta riippuen. 

Ota hummeri pois vedestä ja jäähdyttele sen aikaa, että sen pystyy leikkaamaan. Aseta veitsen kärki kilven ristin muotoiseen kohtaan ja halkaise hummeri pitkittäin kahtia. Pyrstössä ja saksissa on suurimmat osat lihaa, mutta sisäelinten välissä on myös hyviä lihaosuuksia. Tarkkaile myös rapuvoita! Sakset ovat tosi kovia ja ne saa rikottua hyvin veitsen hamaralla tai vasaralla. 




Ravun kuorista saa keitettyä huippuhyvän rapuliemen paistamalla kuoria sipulin, voin ja tomaattimurskan kanssa noin 10 minsaa kattilassa. Lisää vettä, porkkanaa, selleriä, valkopippuria ja laakerinlehden ja keitä niitä hiljalleen tunti. Siivilöi liemi niin, että et vahingossa kaada valmistamaasi lientä viemäriin! Keitä siivilöityä lientä kasaan noin vartti. 


Liemen voi pakastaa. Yksi hyvä idea (vielä kokeilematon) on säilöä lientä pakastamalla se jääpalapussiin, josta voi tarpeen mukaan lohkaista pienen määrän nestettä käyttöön.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

No just, en olis ehkä osannu valmistaa tota ruokaa :) Hieno kuva toi kun sitä "sahataan" kahtia!

ape kirjoitti...

SOMOOro!
Tässähän saa kokoajan sellaista rakentavaa ruokavinkkiä talteen.
Hitto , kun täällä ei myydä kuin pakastettuja hummereita Stockalla.
Hummeri on muuten myös auto????
Sitä machomallia parhaasta päästä.
ape

Pilkku kirjoitti...

Oli kyllä jännä olla mukana valmistamassa sitä. Tekemällä oppii, eli ei muuta ku mars hummerikauppaan. :) Juu ja Hummeri on tosiaan juu myös auto, oikeen aika monsterilaatikko.

Kyllä sen pakastetun hummerinkin keittämistä saa hyvät kiksit, varsinkin nimenomaan jos siellä myydän elävältä pakastettuja, eikä jo valmiiksi keitettyjä. Hollannista mies osti sellaisen ja senkin keittämisessä oli kuulemma kyllä meininkiä.