sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Makeaa tomaattikastiketta ja pastaa

Eilinen meni oikeastaan kokonaan Carrefour-kamojen purkamiseen ja yleiseen ihmettelyyn. Päätin tosiaan tehdä jauhelihakastiketta illalliseksi, mutta pari tärkeää ainesosaa puuttui.

Niinpä lähdin taas tuohon lähikauppaan ja siellä oli taas pari mukavaa myyjäpersoonaa vastassa. Täällä on ainakin pienemmissä kaupoissa näköjään sellainen tapa, että vihannes- ja hedelmäosastolla on passissa yksi henkilö, joka valitsee puolestasi hyvät kappaleet ja punnitsee ne omalla vaa´allaan. Opin taas kauppakäynnillä pari uutta sanaa ja nyt osaan vasta lausua ne, kirjoitusasusta ei ole tietoa.

Juustotiskllä ollut mies oli tosi kärttyinen, eikä suostunut myymään mulle Parmesania tiskistään. Otti mua käsipuolesta ja vei valmisjuustotiskille, jossa oli valmiiksi pussiin pakattua, aivan pieneksi jauhettua parmesania, eli ihan perusvalmistavaraa. Harmitti. No, mutta ei voi mitään. Ehkäpä jossakin muussa kaupassa tai vähintään hallissa ja markkinoilla myydään sitten sieltä tiskistäkin. Olikohan sillä veitset jo puhtaat ja vuoro loppumassa...

Tässä ihan tosi perusohje, mutta ei sitten kuitenkaan, koska hunajan ansiosta siitä tuli melko itämaishenkinen = hyvä ja erilainen

tomaattikastiketta
tomaattia
sipulia
valkosipulia
porkkanaa
jauhelihaa
vehnäjauhoja
punaviiniä
hunajaa
suolaa
pippuria
oreganoa

Raastettu porkkana, iso sipuli, tomaatti ja valkosipulit melko isoina slaisseina pannulle öljyyn. Pyöritellään, että pehmenee ja tulee kiiltävämmäksi. Nämä pannun reunoille ja jauheliha keskelle paistumaan. Kaikki sekaisin ja perään punaviiniä ja tomaattimurskaa/kastiketta tms. Ei kuitenkaan pyrétä, jos haluaa tällaisen makeamman, itämaisen version. Sitten vielä joitain ruokalusikallisia vehnäjauhoja, jotta hommasta tulee vähän kompaktimpi ja jää ihan perus nauhaspagettiinkin mukaan, eikä valahda lautasen pohjalle. Sitten vaan haudutellaan ja siirrellään pannulla ympäriinsä jonkun 20-30 minuuttia.

Ja sitten syödään. Hyvää tuli ja käytin Albalin 2004 vuoden Reservaa sekä ruokaan, että lasiin.

Oli muuten oikeastaan kiva, että mies oli vielä oksutaudin jälkimainingeissa, koska sovittiin, että minä kokkaan. Pitemmän aikaa kun se on ollut jo hänen niskoillaan tai oikeastaan mieluisa harrastus, niin mulle on jäänyt kannustaminen (ja tietysti samalla oppiminen). Oli siis ihana tehdä ruokaa!

Mies sai kamiinan todella rätisemään ja käytiin välillä katsomassa, ettei ihan lieskoja heitä tuolta piipusta. Täällä kun ei ole kauheen järkevästi mietitty tuota hormin paikkaa, kun 5 senttiä sen takana on seinä ja sähköpistoke ja jotain muutakin mun silmään sähköisen näköistä tavaraa. Pistokkeesta tuli siinä hehkussa niin kuuma, ettei sitä voinut edes koskea. Ei käynyt kuitenkaan mitään. Ostettiin palohälytinkin, mutta se on vielä "pitäis asentaa" -moodissa.

Meillä on muuten tosi erikoinen suihku. Se käsisuihkuosa on sellainen, että että tulee kahdesta eri kohdasta. Sieltä ylhäältä, niinkuin normaalisti ja sitten noin 10 senttiä olempaa toinen. Ikäänkuin, jos tahtoo niin voi pestä hiusrajaa ja leukaa samanaikaisesti. Kätevää!

Tänä aamuna syötiin i-h-a-n-a aamiainen tässä meidän terassilla. Patonkia, leikkeleitä, juustoa, munia, tomaattia, tuoremehua ja cavaa. Aamiaisen päätteksi tein vielä omatekoisen cafe bonbonin, mutta eihän se maistunut yhtään samalta kuin kahvilassa! Huh! Taisin tehdä liian laihat espressot, kun mutteripannu oli niin suuri.. Pohjalle siis kaadetaan kondensoitua maitoa sellanen sopiva määrä ja päälle kuuma espresso. Hyvää on, mutta tämä rouva tarvii kyllä vielä näköjään harjoitusta.

Ulkona on lämpimämpi, kuin sisällä. Aurinko paistaa aika "kovana", joten pitää olla tarkkana, ettei pala. Nyt vaihdoinkin puolta, että selässä kuumottelee, eikä nenässä. Pariakymmentä astetta on luvattu tälle päivälle. Koirat viihtyy erinomaisesti, eikä mikään ihme. On lämmintä ja kuivaa, eikä kylmää ja märkää. Pakko sanoa, että kyllähän tämä aivan liian hienoa taas on. Niinkuin unta!

Viime yö oli muuten hyvä lämpötilaltaan. Taidettiin vähän innostua sen uuden lämmittimenkin kanssa, kun yhtäkkiä napsahti sulake. Mutta vähennettiin sitten vähän hönkää ja sulakekin alkoi taas yhteistyöhön.

Nyt siivotaan vähän ja sitten mennään ekaa kertaa virallisesti rantsuun kävelemään.

Adios!
(Nähdään!)

3 kommenttia:

Ape kirjoitti...

SoNmooRO!
Kolmas yritys. Oli hiukka hämminkiä tuon nimen kanssa. No nyt varmaan tulee. Siis pääsen mukaan vasta nyt. Kaikki edelliset tekstit on kyllä tulleet ja luettu mutta vastaamisessa viivettä!
Onneksi olkoon uudesta kämpästä. Makoisan tuntuinen resepti. Menee testiin.
Täällä tapellaan noiden lumimäärien kanssa ja taas oli ennustettu kovia lumipyryjä ja pakkasta. Se on ihan oikein meitillen.
Käytiin nuorten kanssa tänään Mältinrannassa (Galleria) ja avantouinti ranta jossa ihmeteltiin avantouimareita . Kaiken tän rehkimisen jälkee syömässä. Saara kokoajan lämpenee ja saatte kiikuttaa lämmittimet kirpparille. Ota pullo vettä ja akvarellivärit , paperilautanen (sekoitat värejä siinä ja käytön jälkee roskiin) Mutta siinä on joskus aivan mielettömän hienoja värisävyjä syntynyt ja niitä kannattaa opiskella. Niin ja lehtiö. Puistoihin , rannalle ja kirkkojen aukioille ja tallennat etelä hienoa kevään valoa. Tulee upeita muistoja !!

Ape ja Pirkko

Ape kirjoitti...

Mitä on kondensoitunut maito. Kondensaattori on laite millä millä saadaan eri induktanseja.?

ape

Pilkku kirjoitti...

Mulla on täällä lehtiö ja iskältä saamani akvarellinapit mukana. Hyviä värejä! Olenkin ihastellut aivan mielettömän hienoja sävyjä, mitä taivas rakennuksiin ja rantaan langettaa. Hienoa. Huomenna aloitan, kun on kerran maanantai!

Laitan kondensoidun maidon kuvauksen Wikipediasta:
Kondensoitu maito on lehmän maidosta valmistettu maitotiiviste. Se on koostumukseltaan paksua ja tahmeaa, jopa siirappimaista. Se on erittäin makeaa, ja monesti sitä käytetään ainesosana jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Kondensoitu maito valmistetaan haihduttamalla maidosta tai kuoritusta maidosta vettä. Vettä haihdutetaan maidosta niin paljon, että se tiivistyy noin neljännekseen alkuperäisestä tilavuudestaan. Noin 45 % valmiista tuotteesta on sokeria.

Eli ei sitä ny lasillisia kannata juoda! Mutta töräys kupin pohjalle ja kunnon espressot päälle ja menee jälkkäristä, että heilahtaa.